Cyberaanvallen zijn een constante dreiging in de digitale wereld van vandaag

Gepost door: Tom Cool op 14/06/2024

Phishing-emails, malware-downloads en datalekken kunnen bedrijven verlammen en persoonlijke levens verwoesten. Veel van deze bedreigingen komen binnen door fouten van werknemers. Gebrek aan bewustzijn over cyberveiligheid is vaak de boosdoener. Mensen weten niet beter en klikken per ongeluk op een phishing-link. Ze maken ook zwakke wachtwoorden die makkelijk te kraken zijn door hackers. Naar schatting zijn 95% van de datalekken te wijten aan menselijke fouten.

Waarom Cultuur Belangrijk Is

Denk aan de cyberveiligheid van je organisatie als een ketting. Sterke schakels maken het onbreekbaar, terwijl zwakke schakels het kwetsbaar maken. Werknemers zijn de schakels in deze ketting. Door een cultuur van cyberbewustzijn te bevorderen, maak je van elke werknemer een sterke schakel. Dit maakt je hele organisatie veiliger.

Eenvoudige Stappen, Grote Impact

Een cultuur van cyberbewustzijn opbouwen hoeft niet ingewikkeld of duur te zijn. Hier zijn een paar eenvoudige stappen die een groot verschil kunnen maken.

1. Begin met Betrokken Leiderschap

Veiligheid mag niet alleen een probleem zijn voor de IT-afdeling. Betrek het leiderschap erbij! Wanneer leidinggevenden cyberbewustzijn ondersteunen, geeft dat een krachtig signaal aan de organisatie. Leiderschap kan hun betrokkenheid tonen door:
· Deel te nemen aan trainingssessies
· Te spreken op veiligheidsbewustzijnsevenementen
· Middelen vrij te maken voor doorlopende initiatieven

2. Maak Veiligheidsbewustzijn Leuk, Niet Angstig

Training over cyberveiligheid hoeft niet saai te zijn. Gebruik boeiende video's, gamified quizzes en real-life scenario's. Deze houden werknemers geïnteresseerd en lerend. Denk aan interactieve modules waar werknemers hun pad kiezen door een gesimuleerde phishing-aanval. Of korte, geanimeerde video's die complexe veiligheidsconcepten duidelijk en herkenbaar uitleggen.

3. Spreek Hun Taal

Termen rond cyberveiligheid kunnen verwarrend zijn. Communiceer in begrijpelijke taal, zonder technische jargon. Richt je op praktisch advies dat werknemers in hun dagelijks werk kunnen gebruiken. Zeg niet "implementeer multi-factor authenticatie." Leg in plaats daarvan uit dat het een extra beveiligingslaag toevoegt bij het inloggen. Zoals een code van je telefoon naast je wachtwoord nodig hebben.

4. Houd het Kort en Krachtig

Overweldig mensen niet met lange trainingssessies. Kies voor korte trainingsmodules die gemakkelijk te begrijpen en te onthouden zijn. Gebruik microlearning-aanpakken die in korte stukjes gedurende de werkdag worden aangeboden. Deze zijn een geweldige manier om werknemers betrokken te houden en belangrijke veiligheidsconcepten te versterken.

5. Voer Phishing Oefeningen Uit

Regelmatige phishing-oefeningen testen het bewustzijn en de paraatheid van werknemers. Stuur gesimuleerde phishing-emails en volg wie erop klikt. Gebruik de resultaten om werknemers te informeren over waarschuwingssignalen en het melden van verdachte berichten. Maar stop daar niet! Gebruik na een phishing-oefening de kans om de email met werknemers te bespreken. Benadruk de herkenbare tekenen die hielpen om het als nep te identificeren.

6. Maak Melden Makkelijk en Aangemoedigd

Werknemers moeten zich op hun gemak voelen om verdachte activiteiten te melden zonder angst voor schuld. Creëer een veilig meldsysteem en erken meldingen snel. Dit kan door:
· Een speciaal e-mailadres
· Een anonieme meldlijn
· Een aangewezen veiligheidskampioen waar werknemers direct naar toe kunnen gaan

7. Veiligheidskampioenen: Geef je Werknemers Kracht

Identificeer enthousiaste werknemers die "veiligheidskampioenen" kunnen worden. Deze kampioenen kunnen vragen van collega's beantwoorden en goede praktijken promoten via interne communicatiekanalen. Dit houdt het bewustzijn over veiligheid levendig. Veiligheidskampioenen zijn een waardevolle hulpbron voor hun collega's. Ze bevorderen een gevoel van gedeelde verantwoordelijkheid voor cyberveiligheid binnen de organisatie.

8. Buiten Werk: Veiligheid Spreidt Zich Uit

Cyberveiligheid is niet alleen iets voor op het werk. Onderwijs werknemers over hoe ze zichzelf thuis kunnen beschermen. Deel tips over sterke wachtwoorden, veilige Wi-Fi-verbindingen en het vermijden van openbare hotspots. Werknemers die goede beveiligingsgewoonten thuis oefenen, doen dit waarschijnlijk ook op de werkplek.

9. Vier Successen

Erken en vier de prestaties van werknemers op het gebied van cyberbewustzijn. Heeft iemand een verdachte e-mail gemeld? Heeft een team een laag klikpercentage behaald tijdens een phishing-oefening? Erken hun bijdragen publiekelijk om de motivatie hoog te houden. Erkenning is een krachtig middel. Het helpt positief gedrag te versterken en moedigt voortdurende waakzaamheid aan.

10. Bonus Tip: Maak Gebruik van Technologie

Technologie kan een krachtig hulpmiddel zijn voor het opbouwen van een cyberbewuste cultuur. Gebruik online trainingsplatforms die microleermodules aanbieden en de voortgang van werknemers bijhouden. Je kunt regelmatig geautomatiseerde phishing-simulaties plannen om werknemers alert te houden. Hulpmiddelen die de beveiliging van werknemers versterken zijn onder andere:
· Wachtwoordmanagers
· E-mailfiltering voor spam en phishing
· Geautomatiseerde regels, zoals Microsoft’s Sensitivity Labels
· DNS-filtering

De Kern: Iedereen Speelt een Rol

Een cultuur van cyberbewustzijn opbouwen is een doorlopend proces. Herhaling is de sleutel! Herhaal regelmatig deze stappen. Houd het gesprek gaande. Maak veiligheidsbewustzijn een natuurlijk onderdeel van de cultuur van je organisatie. Cyberveiligheid is een gedeelde verantwoordelijkheid. Door een cultuur van cyberbewustzijn te bevorderen, profiteert je bedrijf. Je geeft iedereen in je organisatie de kennis en tools om online veilig te blijven. Geëmpowerde werknemers worden je sterkste verdediging tegen cyberdreigingen.

Neem Contact Met Ons Op Voor Beveiligingstraining & Technologie

Hulp nodig met e-mailfiltering of het instellen van beveiligingsregels? Wil je dat iemand je doorlopende beveiligingstrainingen voor werknemers verzorgt? We kunnen je op veel manieren helpen je cyberbeveiligingsrisico te verminderen. Neem vandaag nog contact met ons op om meer te leren. Artikel gebruikt met toestemming van The Technology Press.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Prestaties

Eagle IT Score op Google: 4.9/5Laat een review achter
99
%
Cases Solved
Door ons team
7600~ jaarlijks
Help jij ons naar de 100%?
Solliciteer nu!

Contact

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram